28 Aralık 2008 Pazar

ASYA KITASI ÜLKELERİ,KUVEYT

KUVEYT
Kuveyt Devleti (Arapça:الكويت‎)Basra Körfezi kıyısında yer alan petrol zengini, küçük bir anayasal krallıktır. Kuzeyde Irak ve güneyde Suudi Arabistan ile komşudur. Ülkenin ismi Arapçadaki su kenarındaki kale anlamına gelmektedir.

Tarihi
Kuveyt 16.yüzyılda bu bölgedeki aşiretler tarafından kuruldu. Kurucu klanlar genellikle Arap Yarımadası kökenlidir. Öncelikle 60 yıl kadar Katar'da kalan klanlar daha sonra deniz yoluyla bölgeye gelirler ve küçük bir kale inşa ederler. Böylece Kuveyt'in temelleri atılmış olur.Ülkenin bugünkü idarecileri ise Sabah Ailesi'nden gelmektedir.Bu hükümdar ailesini Arap Bölgesi'ndeki diğer ailelerden ayıran en önemli fark diğerleri gibi güç kullanarak değil toplum tarafından seçilerek idareye gelmi olmalarıdır.17. yüzyılda bölge değişik kabileler tarafından ele geçirildi ve baharat ticaretinde üs olarak kulanıldı.18. yüzyıla gelindiğinde ise yerli halkın çoğu geçimini inci ticaretinden kazanmaktaydı.Petrolun bulunuşuyla birlikte Kuveyt Arap Bölgesinin en zengin devletlerinden birine dönüştü.1953'te ülke Körfez Bölgesi'nin en büyük petrol ihracatçısı oldu. Haziran 1961'de Körfez Arap ülkeleri arasında bağımsız olan ilk devlet oldu.Irak bu olaya hep soğuk bakarak Kuveyt'in kendi parçası olduğunu iddia etti.
Irak-İran Savaşı'nda Irak'ı destekleyip savaş döneminde Irak'a borç veren Kuveyt 2 Ağustos 1990'da Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak tarafından işgal ve ilhak edildi.Hüseyin monarşiyi kaldırıp yeni bir Kuveyt İdaresi kurdu.BM Güvenlik Konseyi tarafından yetkilendirilen 34 ülkeli koalisyon kuvvetleri Kuveyt'i kurtarmak için Körfez Savaşı'nı başlattı.6 hafta süren çatışmalardan sonra Irak birlikleri 26 Şubat 1991'de Kuveyt'ten çekilmek zorunda kaldı.Ama Irak birlikleri çekilirken petrol kuyularını ateşe verdi,bu yangın 9 ay kadar sürdü ve 5 milyar dolara mal oldu.Savaştan sonra Kuveyt yeniden Emir'in idaresi altına girdi.29 Ocak 2006'dan beri de ülkeyi Sabah El-Ahmet El-Cebir El-Sabah yönetmektedir.


Siyasi Yapı
Kuveyt Basra Körfezi ülkeleri içinde en eski seçilmiş meclise ev sahipliği yapmaktadır.Devletin başı Emir'dir.Emir başbakanı atar ki başbakan da genellikle kraliyet ailesine mensuptur.Bakanlar Kurulu hükümet islerini yürütür ve bakanların sayısı meclis üyeierinin sayısının 1\3'ünden fazla olamaz.Meclis başbakanı veya kabinedeki bakanları görevden alma yetkisine sahiptir.Anayasaya göre yeni bir veliahtın tahta çıkması için meclis tarafından onaylanması gerekmektedir.Meclis 50 üyelidir ve 4 yılda bir yenilenir.Son reformlarla birlikte kadınlar da oy kullanma hakkına sahip olmuş ve seçmen sayısı 139.000'den 339.000'e çıkmıştır.Yakın bir zamanda Başbakan Şeyh Sabah el-Ahmet el-Sabah kabinede bir kadın bakanın yer alacağını duyurmuştur.

İdari Yapı


Kuveyt 6 idari bölgeye ayrılmıştır. Ana kentler başkent Kuveyt ve Jahrah'dır. Nüfusu ve şehirleri ülkenin güneyinde yoğunlaşmıştır.
Al AhmaDi
Al Farwaniyah
Al Asimah
Al Jahra
Hawalli
Mubarak Al-Kabeer



ORTA DOĞU ÜLKELERİ
Bahreyn • Birleşik Arap Emirlikleri • Filistin • Irak • İran • İsrail • Katar • Kıbrıs Cumhuriyeti • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti • Kuveyt Lübnan • Suriye • Suudi Arabistan • Umman • Ürdün • Yemen



BaşkentEn Büyük Şehir=Kuveyt
Kuveyt29°22′N 47°58′ESalimiye
Resmi dil=Arapça
BağımsızlıkBirleşik Krallık'tan
19 Haziran 1961
Yüzölçümü- Toplam- Su(%)=17,818 km²(157.) %0

Nüfus- Toplam- Yoğunluk=2,418,393 (142.)131/km²(68.)

26 Aralık 2008 Cuma

ASYA KITASI ÜLKELERİ,JAPONYA

Japonya
Japonya (Japonca: 日本, Okunuşu: Nihon ya da Nippon, resmî adı Japonya: 日本国, Okunuşu: Nihon-koku ya da Nippon-koku) Doğu Asya'da bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'da bulunan Japonya Çin, Kore ve Rusya'nın doğusunda, kuzeyde Okhotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çi Denizi'ne kadar uzanır. Japonca adını oluşturan kanji karakterler "güneş" ve "köken" anlamına gelir. Bu nedenle Japonya "Doğan Güneşin Ülkesi" diye de bilinir.
Japonya üç binden fazla adadan oluşur.Bu adaların en büyükleri olan Honşu, Hokkaido, Kyuşu ve Şikoku adaları ülkenin %97'sini oluşturur. Adaların çoğu dağlıktır ve bazıları yanardağlardan oluşur. Japonyanın en yüksek dağı olan Fuji Dağı bir yanardağdır. Japonya 128 milyonluk nüfusyla dünyanın nüfus açısından onuncu büyük ülkesidir. Başkent Tokyo'nun bulunduğu alan çevresinde bulunan şehirlerle birlikte 30 milyonunun üzerindeki nüfusuyla dünyanın en büyük metropolitan alanını oluşturur.
Arkeolojik araştırmalar Paleolitik çağın son döneminden beri insanların Japon adalarında yaşadığını gösterir. Yazılı tarihte Japonya'nın adı ilk olarak 1. yüzyıldan kalma Çin metinlerinde geçer. Japonya'nın tarihi dış dünyadan etkilendikten sonra çok uzun yıllar boyunca tecrit olmasıyla şekillenmiştir. Günümüzdeki Japon kültürü dış etkiler ile iç gelişmelerin bir karışımından oluşmaktadır. 1947 yılında anayasanın kabulünden beri Japonya parlamenter cumhuriyet ile yönetilmektedir. Devletin başı Japon imparatoru, hükümetin başı ise başbakandır. Seçimle işbaşına gelen bir parlamentosu vardır.
Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya göre Japonya Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dünyada ikinci sıradadır.Birleşmiş Milletler, G8 ve APEC üyesidir. Savunma bütçesi dünya beşincisidir. Dünyanın en büyük dördüncü ihracatçısı ve en büyük altıncı ithalatçısıdır.


Kültür
Japon kültüründe mütevazılık ve hoşgörü egemendir. Japon kültürünü anlatmak,anlamak çok güçtür. Japon kültürünü anlayabilmek için günlük yaşamlarını takip etmek gerekmektedir. Hayatlarını bir seremoni şeklinde yaşamaya özen gösterirler. Bunun en iyi örneği çay seremonileridir.

Kimono da Japon kültürünün en önemli unsurudur. Kimono giyen Japonlar adeta sihirli çubukla büyülenmişcesine seremonik ve kibar davranışlar sergilerler. Kimononun da farklılıkları vardır. Evli bayanların kimonolarının kolları kısadır. Bekarların ise uzundur. 20 yaşına basan genç kızlar aile içinde seremoniyle kimono giyer ve 20 yaşını kutlar.

Japonlar seremonilerinde hep dingin bir ruha sahip olup doğayla bir yaşamaya çalışırlar. Kadō (Halk diliyle İkebana da denir) da dünyaca ünlü Japon çiçek süsleme sanatıdır.

Geleneksel Japon kültüründe kadın-erkek ayrımı yoğun olarak vardır. En basitinden Japonca'da 'erkek dili' ve 'kadın dili' vardır. Erkekler oldukça erkeksi bir dille konuşurken kadınların bu dile ait kelimeleri ünlemleri kullanması pek doğru bulunmaz. Ancak günümüzde Japon kültüründe egemen olan yabancılaşma her alana olduğu gibi dile de etki etmiştir.


Dinler

Nara'da bir olansa çoğunlukla halkın her iki dinin de törenlerine katılmasıdır.
Japonlar "biz Japonlar Şintoist doğar Budist ölürüz" derler Örneğin düğün törenleri genelde şinto dininin kurallarına göre de yapılır. Cenazelerde ise genelde Budist törenler uygulanır. Şinto ülkenin yerli dinidir. Ormanlarda, dağlarda, denizlerde, kısacası doğada "kami" denilen ruhların yaşadığına inanılırdı. Doğa ile uyum içinde yaşayan eski topluluklar bu ruhları sayarlardı. Bu inanç Şinto dininin temelini oluşturur. Sonraları bu ruhlara atalar ve kahramanlar da eklendi. Bazı evlerde bu ruhlara yiyeceklerin sunulduğu "tanrı rafı" bulunur. Budizm ise Şinto'dan farklı olarak 6. yüzyılda, Çin ve Kore yoluyla Hindistan'dan gelmiştir. İlk kez 16. yüzyılda Portekizli denizciler aracılığıyla gelen Hristiyanlık ise nüfusun küçük bir kısmınca benimsenmiştir.Ayrıca 250 bin civarında müslüman kazak türkleri vardır.Çok dinlidir japonlar


Çay Töreni

Sadō'nun kurucularından Sen no Rikyu (1522-1591)
"Sadō" (Çay Yolu) veya "Çanoyu" (Çayın sıcak suyu) adı verilen çay töreni 15. yüzyıla kadar geriye gider. Törenin esası, ev sahibinin konuklarına çay hazırlaması gibi gündelik bir ihtiyaca dayanır. Çay ikramı zaman içinde törensel bir nitelik kazanmıştır. Ev sahibi ve konuklar bu törenin ayrıntılı kurallarına büyük bir ciddiyetle uyarlar. Bu kurallar töreni olabildiğince sadeleştirir. Çay töreni başlı başına kurallar bütününden ibaret değildir. Bunun için bahçe düzenlemesinden çay odasının döşenmesine kadar birçok ön hazırlığın özenle önceden yapılmış olması gerekir. Çay törenine hazırlanmak, mimariden seramiğe, bahçecilikten tarihe, dinden güzel yazma sanatına kadar birçok alanda asgari bilgileri öğrenmek anlamına gelmektedir. Bu hazırlıklar çay töreninin mükemmelliği için şarttır. Bahçenin güzellikleri arasından çay odasına geçen konuklar, gördükleri güzellikler ve yaşadıkları sükunetle çay törenine hazırlanmaktadırlar. Çay töreninde ağırlıklı olarak Zen Budizmi'nin etkisi görülür. Tören ilk bakışta can sıkıcı bir oyun, gereksiz kurallar bütünü gibi gelebilir. Ancak amaç çay yapıp içmekten çok, doğaya karışmak, onun içinde kaybolmak, bu yolla ruhu aydınlatmaktır. Doğallığın yanı sıra sükunet, sadelik estetik ve zarafetle örülü bir arınma sürecidir çay töreni. Hareketler son derece yavaştır, bu nedenle çay yapımı için gerekli eylemlerde olabildiğince tasarruflu olup, yapılması gereken hareketleri çok incelikle hesaplayıp, bunu zarafetle gerçekleştirmek gerekmektedir. Sonuçta ortaya çıkan uyum, ölçülülük ve güzellik izleyenlerin ruhunda ve zihinlerde kalıcı izler bırakacaktır.
Evlilik kimonosu ve aksesuarları uzun bir dışa kapalılık döneminin ardından 19. yüzyılın ikinci yarısında başlayan Batılılaşma çabaları, halkın kıyafetine de yansıdı. Bugünkü Batılı giyim tarzı, bu sürecin sonucudur. Ancak Japonlar Batılılaşma ile birlikte gelenekleri yaşatma, hatta geliştirme çabasını bir an olsun bırakmamışlardır. Bu çerçevede insanlar özel günlerde geleneksel kıyafet olan kimono giymeyi ihmal etmezler. Kimono vücudu saran ve belde geniş bir kuşakla (obi) bağlanan geleneksel ve dünyaca ünlü bir giysidir.Yeni yıl kutlamalarında, evlilik gibi özel günlerde, bayramlarda ya da mezuniyet günlerinde genç, yaşlı, kadın, erkek Japonlar çoğunlukla kimono giyer. Evlilik ve benzeri resmi törenlerde, damatla gelin siyah kimonolar giyerek sorguçlarını takarlar. Erkekler kimonolarının üzerine çok geniş paçalı pantolonlar (hakama) ve bol ceketler (haori) giyerler. İyi bir kimono çok pahalıdır. Japonlar kimonolarına gözleri gibi bakarlar. Kimonolar anneden kıza, babadan oğula aktarılarak giyilir. Kimonoyu ve obi'yi düzgün olarak takmak kolay değildir. Bunun için kadınlar özel ders alırlar. Kimono giyildiğinde normal ayakkabı ve çoraplar giyilmez. Ayakkabı yerine yüksek tahta nalınlar (geta) olabileceği gibi pamuklu ya da deriden yapılmış (zori) sandaletler giyilir. Kimono ile özel pamuklu çoraplar olan (tabi) giyilir. Bu çorapların en ayırd edici özelliği başparmak yerinin de örülmüş olmasıdır. Çorapta baş parmak ile diğer parmaklar arasında, sandalet bağının geçmesi için oyuk bulunur. Kimonoya benzeyen diğer bir giyecek ise Yukata'dır. Yukata, pamuklu, basit, yazları festivallerde ya da evde bornoz gibi giyilen giyeceklerdir


Resmî Bayramlar
1 Ocak: Yılbaşı 元旦(Gan Tan)Ocağın 2. Pazartesi: Yetişkinler Günü 成人の日(Seijin no hi)11 Şubat: Kuruluşu'nun Günü 建国記念の日(Kenkoku Kinen no Hi) Japonya'nın ilk ve efsanevî İmparatoru Jinmu'nun tahtaya çıktığı gün (eski 紀元節 Kigen-Setsu)Mart 20 ve ya 21: İlkbahar Gündönümü = Nevruz 春分の日(Shumbun no Hi)29 Nisan: Şoowa Devri Anma Günü = Eski İmparator Hirohito'nun Doğum Günü 昭和の日(Şoowa no Hi)3 Mayıs: Anayasa Bayramı 憲法記念日(Kenpoo Kinen Bi) Anayasa'nın yürürlüğe konulduğu gün4 Mayıs: Yeşil Günü みどりの日(Midori no Hi)5 Mayıs: Çocuk Günü こどもの日(Kodomo no Hi) (Tang no Sekku)Temmuz'un 3.Pazartesi: Deniz Bayramı 海の日(Umi no Hi)Eylül'ün 3.Pazartesi: Yaşlılara Saygı Günü 敬老の日(Kei-Rou no Hi)Eylül 23 ve ya 24: Sonbahar Gündönümü 秋分の日(Shuubun no Hi)Ekimin 2. Pazartesi: Spor Günü 体育の日(Taiiku no Hi)3 Kasım: Kültür Günü 文化の日(Bunka no Hi) Anayasa'nın ilan edildiği gün23 Kasım: Çalışmalara Teşekkür Günü 勤労感謝の日(Kinrou Kansha no Hi)23 Aralık: İmparator Akihito'nun Doğum günü 天皇誕生日(Tennou Tanjoubi)


Tarihi

Taşdevrinden 4'ncü yüzyıla kadar
Japon takımadalarına, ilk olarak adaların hala Asya kıtasının bir parçası olduğu dönemde, yaklaşık 100 bin yıl önce yerleşilmişti. Arkeolojik araştırmalar yontma taş devrinde takımadalarda yaşayan insanların temelde avcılık ve toplayıcılıkla geçindiklerini ortaya çıkarmıştır. Cilalı taş devrinde zarif taş aletler yapılmış, ok ve yay kullanılarak ileri avlanma teknikleri geliştirilmiş ve yemek pişirmek ve saklamak için toprak kaplar üretilmiştir. Jomon stili (sicim desenli) kaplar nedeniyle, MÖ. 8 bin ile MÖ. 300 yılları arasındaki dönem Jomon dönemi olarak adlandırılır.
MÖ.300 yıllarında Asya kıtasından tarım, basit pirinç ekimi ve metal işçiliği teknikleri gelmiştir. Japonya'da yaşayanlar tarımsal üretimi artırmak için günlük yaşamlarında tarım aletleri ve demir silahlar, ayrıca dini ayinler için bronz kılıçlar ve aynalar kullanmışlardır. Bu dönemde işbölümü, yöneten ve yönetilenler arasındaki ayrılığı derinleştirmiş ve ülkede pek çok küçük devlet kurulmuştur. MÖ. 300 ile MS 300 yılları arasına rastlayan ve çömlekçi çarkında seramiklerin üretildiği döneme Yayoi dönemi denmiştir.

24 Aralık 2008 Çarşamba

ASYA KITASI ÜLKELERİ,ÇİN

ÇİN HALK CUMHURİYETİ
Çin (Geleneksel Çin yazısı: 中國; Basitleştirilmiş Çince: 中国; Hanyu Pinyin: Zhōngguó; Tongyong Pinyin: Jhongguó; Wade-Giles (Mandarin): Chung¹kuo²), tarihi bir medeniyet, ortak kültüre sahip bir bölge ve Doğu Asya'da çok uluslu bir oluşum. Çin medeniyeti, yaklaşık 4 bin yıllık tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerindendir. Çin sözcüğü Çince'de, Orta Krallık ya da Merkezi Krallık anlamına gelir.
Çin, aynı zamanda dünyanın en eski süreklilik arzeden medeniyetlerindendir. Çince dünyanın en eski sürekli kullanılan yazılı dilidir. İnsanlık tarihinin en önemli buluşlarından kağıt, pusula, barut ve matbaa, Antik Çin medeniyetine aittir.
Çin'deki son iç savaşın çıkmaza girmesi, Çin ismini kullanan iki devletin ortaya çıkması ile sonuçlanmıştır: Çin Halk Cumhuriyeti ve Çin Cumhuriyeti.

23 Aralık 2008 Salı

ASYA KITASI ÜLKELERİ,Suudi Arabistan

Suudi Arabistan
Suudi Arabistan Krallığı (Arapça:المملكة العربية السعودية) Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir.

Başkent =Riyad
En Büyük Şehir=Mekke
Resmi dil= Arapça
Yönetim =- Kral - Veliaht Monarşi Abdullah bin Abdül Aziz Sultan bin Abdül Aziz
Kuruluş =- Açıklandı=8 Ocak 1926 - Kabul Edildi =20 Mayıs 1927 - Birleşti =23 Eylül 1932
Yüzölçümü =- Toplam - Su(%) 2,149,690 km² (14.) %0
Nüfus=- Toplam - Yoğunluk 27,601,038 (43.) 13/km²(169.)

20 Aralık 2008 Cumartesi

ASYA KITASI ÜLKELERİ,KATAR

KATAR
Katar Emirliği(Arapça:دولة قطر) Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan küçük bir ülkedir. Kuzeybatıda Bahreyn, batı ve güneyde Suudi Arabistan ve doğuda Birleşik Arap Emirlikleri'yle çevrilidir. Tek sınır komşusu Suudi Arabistan olup diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir.


Başkent=Doha
En Büyük Şehir=Doha
Resmi dil=Arapça
Yönetim- Emir-
Başbakan=Anayasal monarşiŞeyh Hamad bin Halife El TaniHamad bin Jassem bin Cebr El Tani
Bağımsızlık- Birleşik Krallık'dan=3 Eylül 1971
Yüzölçümü- Toplam- Su(%)=11,437 km²(164.)%0
Nüfus- Toplam- Yoğunluk=907,229(158.)79/km²(121.)

8 Aralık 2008 Pazartesi

ASYA KITASI ÜLKELERİ,BANGLADEŞ

BANGLADEŞ
Bangladeş (Bengali: বাংলাদেশ ['baŋlad̪eʃ] Bangladesh), resmi olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti (Bengali: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ Gônoprojatontri Bangladesh), Güney Asya'da bir ülkedir. Hindistan ile bütün sınırlarda Myanmar'ın küçük bir kısmı hariç sınırdır. Bangladeş in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmi dili Bengali dir. Nüfusun %80'den fazlası Müslüman'dır. Geri kalan kısıımlar Hindu ve Budist'tir.
1971 senesine kadar PakistaN'ın "Doğu Pakistan" adlı eyaleti, daha önceleri de İngilizlerin Kıta Hindi'nde Bengal eyaleti idi. Kuzey-güney arası 625, doğu-batı arası 304 kilometredir.



Resmi dili: Bengalce
Başkent: Dakka
Cumhurbaşbakan: Iajuddin Ahmed
Başbakan: YOKTUR
Geçici Hükümet Başkanı: Fakhruddin Ahmed
Yüzölçümü: - Toplam: - Su %'si : Ülkeler arasında 91'inci: 144,000 km² %7
Bağımsızlık =- Tarih Pakistan'dan 26 Mart 1971
Zafer Günü= 16 Aralık 1971
Para birimi: Taka (BDT)
Saat dilimi: UTC +6
Ulusal marş: Amar Sonar Bangla
İnternet alan adı: .bd
Uluslararası arama kodu: 880

6 Aralık 2008 Cumartesi

ASYA KITASI ÜLKELERİ,ÜRDÜN

ÜRDÜN
Ürdün ya da resmi adıyla Ürdün Haşimi Krallığı Ortadoğu'da bir Arap ülkesidir. Kuzeyinde Suriye, kuzey doğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria ile sınır komşusudur. Başkenti Amman olan Ürdün'ün temel dini İslam ve ana dili Arapçadır.Ürdün İslamiyet yayılınca Arap-İslam Devleti'nin sınırları altındaydı. Bir dönem sonra; önce Memluk, sonra Osmanlı egemenliğine giren Ürdün, Birinci Dünya Savaşı sonunda Türk egemenliğinden çıktı. 1921 yılında İngiliz mandası olarak Mavera-i Ürdün Emirliği adını aldı ve başına da Şerif Hüseyin'in oğlu I. Abdullah geçti.

I. Abdullah, İngilizlerden bağımsız hareket etmek isteyince öldürüdü ve yerine oğlu Tallal geçti. Akli dengesini yitiren Tallal tedavi olmak için İstanbul'a geldi ve yerine oğlu Hüseyin geçti. Hüseyin'in vefatından sonra ise yerini Kral Abdullah aldı.

Ürdün, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsız bir krallık oldu.



Başkent = Amman
En Büyük Şehir
Amman =Resmi dil Arapça
Yönetim =- Kral
- Başbakan Monarşi =II. Abdullah Marouf al-Bakhit
Bağımsızlık =- Birleşik Krallık'tan 25 Mayıs 1946
Yüzölçümü=- Su(%) 92.300 km²(111.) %0.35
Nüfus=5,906,760 (104.) 62/km²

3 Aralık 2008 Çarşamba

ASYA KITASI ÜLKELERİ,MALEZYA

MALEZYA
Malezya, Güneydoğu Asya'da yer alan bir ülkedir. Malezya Federasyonu'nun 11 devletinin Singapur, Saravak ve Sabah (eski Kuzey Borneo)'ın birleşmesi ile oluşmuştur. Singapur 1965 yılında federasyondan ayrılmıştır. Kuzeyde Tayland, güneyde Singapur ve Endonezya ile komşudur. Ayrıca batıdan Andaman Denizi, doğudan Güney Çin Denizi'ne kıyısı vardır. Ülke coğrafi yönden Batı Malezya ve Doğu Malezya olmak üzere 2 bölgeye ayrılır. Bu bölgeler de 10 devlete ayrılır.



Başkent=Kuala Lumpur
En büyük şehir=Kuala Lumpur
Resmi dil=Malayca
Hükümet=Federal Parlamenter Monarşi
- En üst makam=Sultan Mizan Zainal Abidin
- Başbakan=Datuk Seri Abdullah bin Haji Ahmad Badawi
Bağımsızlık= Birleşik Krallık'tan (Malaya)31 Ağustos 1957 - Federasyon (Sabah, Saravak
Yüzölçümü= - Toplam329,847 km² (67.) 127,355 sq mi - Sular (%)0.3
Nüfus= - 2007 yılında26,909,000 (44.) - 2000 sayımına göre23,953,136
- Yoğunluk=82/km² (109..)211/sq mi