1 Ocak 2009 Perşembe

asya kıtası ülkeleri,birleşik arap emirlikleri

BAE
Birleşik Arap Emirlikleri kısaca BAE (Arapça: الإمارات العربية المتحدة). Güneybatı Asya'da ARAP YarımadaSı'nda 7 emirlikten (Abu Dabi, Acman, Dubai, Füceyre, Resül-Hayme, Şerce, ve Ummül-Kayveyn) oluşan bir Orta Doğu ülkesidir. Suudi Arabistan ve Umman'a sınırı vardır. Petrol açısından zengindir.


Tarih
16. yüzyıl'da başlayan Portekiz etkisi 17. yüzyıl'da yerini İngilizlere bıraktı. Başat kabile Kavasim ile Arabistan içlerinden gelen Vehhabileri korsan olarak gören İngilizler, 1819 - 1820'de kıyı limanlarına karşı saldırıya geçti. Sonunda korsanlığa son veren 1820 Genel Barış Antlaşması'nı zorla kabul ettirdiler. 1853 yılında Denizlerde Kalıcı Ateşkes Antlaşması'nın imzalanması üzerine bölgeye Ateşkes Kıyısı adı verildi. İngilizler 1892 yılında Özel Ayrıcalık Antlaşması olarak bilinen bir paktın oluşmasını sağlayarak bölgenin dış politikasını denetim altına aldılar.
Ateşkes Kıyısı 1873 - 1947 arasında İngiliz Doğu Hindistan Kumpanyası, sonraki yıllarda da İngiliz Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetildi. 1971 yılında İngilizlerin Basra Körfezi'nden çekilmesi üzerine, emirlikler Birleşik Arap Emirlikleri adı altında bir federasyon oluşturdu.Birleşik Arap Emirlikleri asırlarca Osmanlı egemenliği altında huzurla yaşamış,Petrolün bulunmasıyla İngilizlerin sinsi oyunlarıyla Osmanlı İmparatorluğundan koparılmıştır.


Yönetim
Ülke Monarşi İle Yönetilen Yedi Emirlikten Oluşan Federasyon ile yönetilir. (Arapçada Al Imarat al Arabiyah al Muttahidah İngilizcede United Arab Emirates ) Ülkenin başkenti Abu Dabi'dir. En büyük şehri ise dünyaca ünlü kent olan Dubaidir ve Dubai bu ülkede bulunur. 2 Aralık 1971 İngiltere'den bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlık günü milli bayram olarak kutlanılır. Anayasası ise 2 Aralık 1971'de oluşturulmuitur.


Dil ve Din
Ülkede diğer afrika-arap ülkelerinde olduğu gibi Arapça resmi dildir. Arapça ülkede eğitim dilidir ve hakim dil olma özelliği taşır. Ayrıca bir dönem İngiliz hakimiyetinde kaldığı için ülkede İngilice konuşulur fakat yaygın değildir ve resmi düzey taşımaz.

Ülkedeki en yaygın din ise %96'lık oranıyla Müslümanlık'tır. Azınlık dinleri olarakta toplam %4'lük oranıyla Hıristiyan, Hindu, diğer %4 dinler takip ederler.




Başkent=Abu Dabi
En Büyük Şehir=Dubai
Resmi dil=Arapça
Yönetim- Başkan Anayasal monarşiZaid bin Sultan El
Başbakan NuhayyanMuhammed bin Rashid al-Maktum
Yüzölçümü- Toplam- Su(%)
83,600 km²(116.) %0
Nüfus- Toplam- Yoğunluk
4,496,000 116. sırada64/km²(143.)
GSMH- Toplam- Kişi Başına
130.8 milyar dolar (55.)27,957 dolar(23.)

0 yorum: